supermorsa.blogg.se

Bloggen belyser min vardag som förutom familj, jobb, vänner och att göra saker som ger energi samtidigt handlar om att leva som "frisk" efter två omgångar bröstcancer.

Smart?

Publicerad 2017-01-16 22:53:13 i Allmänt,

 
Tänk om det ändå följde med någon slags "smarthetsökning" efter att ha genomlevt cancer (två gånger). Tänk om man kunde svara ett tydligt JA på frågan om "man känner sig annorlunda och mer positiv till livets alla små störigheter som ändå inte betyder något", att man numera "använder tiden till det som verkligen betyder någonting"....Jo, tjena!
 
Jobba, jobba, jobba - hann ut i tjugo minuter för att köpa lunch, efter lunch fick jag en allergichock för att någon hade parfym på sig - gick ut en sväng till för att andas och köpa allergitabletter. NEJ - du luktar inte godare för att du har MER parfym på dig! Väl hemma behövde den 3,5 kvadratmeter stora kaninburen rengöras. Dottern gosar med kaninen - modern byter spån, sopar, bär upp påsarna till garaget, garagedörren har frusit fast....Det innebär en promenad till återvinningen med de påsar skräp som står i det lilla förrådet för att jag ska rymma fyra papperspåsar med kaninskit! In igen - tömma diskmaskinen, städa toaletten, ta en dusch.
 
Nu har jag målat mina tånaglar i silver. I morgon är en ny dag.

Vilodag....

Publicerad 2017-01-15 23:05:16 i Allmänt,

 
Har lagat muffins och lunch till tonåringen idag. Hon har svårt att få i sig något innan skolan och det påverkar så klart hennes ork. Till lunch är hon oftast inte imponerad av den vegetariska mat som serveras på skolan, så jag har fått veta att det blir en "power-bar" som inhandlas i kafeterian istället för mat. Det säger vi nu för tiden nej till - därav matlagning på söndagarna som fryses ner i portioner för veckans alla skoldagar. Det finns nu också matiga muffins i frysen att ta med sig i en påse när frukostförmågan vaknat vid niotiden. Allt för att undanröja varje skäl till att bli trött och måsta gå hem innan skoldagen är över.
 
Hon har haft några skit-år min tjej. En mamma som får cancer med jämna mellanrum, en biologisk pappa som inte alltid briljerar (vi separerade när hon var två år) och sedan puberteten på det. Det går bättre och bättre för henne, min fina tjej. Idag följde till och med hon och bästa kompisen med på yoga. Prova nya saker = toppen! Hon är trött ikväll. Tröttare än trött.
 
Min knasiga lymfödemarm är lite större nu än den var för ett halvår sedan. Skit. Jag använder kompressionsstrumpan hela dagarna och har även börjat använda handske. Min sjukgymnast säger att svullnaden kan variera över tid utan att man egentligen kan ange varför. Armen har inte ökat i omfång totalt så mycket att jag behöver oroa mig säger hon. På vissa partier har armen blivit mindre. Måste nog bli bättre på att göra de där övningarna man fick efter att ödemet konstaterades. 50% av dem som tar bort lymfkörtlar i armhålan drabbas. Femtio procent....hade hellre vunnit en bil eller en semesterresa. Men det är klart - då är väl oddsen max 0,3% eller så.
 
Imorgon är det måndag igen. Skulle behövt en dag till med mysbyxor och ingen tid att passa...
 
God natt!

Tjugohundrasjutton

Publicerad 2017-01-08 23:16:28 i Allmänt,

 
Det roligaste jag gör nuförtiden är faktiskt att störa min tonåring. Jag går ner till hennes rum - väntar artigt på "kom in!" och går sedan med ett stort leende emot henne. Oftast ligger hon i sin stora säng och chattar med kompisar eller spelar TV-spel. "Läget?", frågar jag. "Bra", svarar hon utan att ta blicken från telefonen/TV-spelet. "Bra!", svarar jag och börjar gå mot henne säng. "SÄTT DIG INTE NER MAMMA - JAG VILL INTE HA NÅGON KONVERSATIOOOOON!". Naturligtvis kan jag inte låta bli att sätta mig ner :) "Meeen ååååååååh", stönar hon och lägger ner huvudet bland kuddarna. Det är lika roligt varje gång! Oftast lyckas jag få ur henne några meningar och kanske också ett skratt innan hon med bedjande ögon säger "mamma jag älskar dig, men nu måste du faktiskt gå!". Det är klart att hon ska få vara ifred <3 
 
Mitt andra nöje är att jag börjat med Iyengar yoga. Det är en ganska fysisk form av yoga men själen får sitt på samma gång. Jag känner mig alltid lycklig när jag kommer ut ur lokalen efter ett pass. Vår tränare är ingen som pratar med blid röst och gör liknelser med blommor eller vattenfall utan det är med bestämd ton hon guidar oss att göra vårt bästa. Vi är tydligen många som "är halta och lytta" som tränar hos henne och hon är helt suverän på att anpassa efter vad vi alla klarar av och inte. Det är som att helt och fullt överlämna kontrollen till någon man fullständigt litar på. Otroligt skönt! En gång sa hon till mig att "du är inte så van att någon talar om för dig vad du ska göra, va!?". Helt rätt. Väldigt nyttigt!
 
Jag tycker att min balans har blivit bättre under den här terminen. Eftersom jag har nervskador i sex av tio tår, på grund av cellgifterna, så är min känsel i stort sett helt borta i dessa tår. Under träningspassen märker jag av det i vissa övningar, men nu har jag fått lära mig hur jag kan fokusera balansen till andra delar av fötterna. Jättespännande. Det kan hända att mitt lymföden i höger arm också har påverkats positivt av yogan. Är inte helt säker ännu. Det har inte blivit sämre i alla fall och rörligheten i armen har blivit bättre! Min sjukgymnast säger att det är bra med den här typen av träning, så det är bara att köra på.
 
Tycker att mitt mentala mående definitivt har blivit bättre av yogan. Att under 2 x 1,5 timme per vecka bara fokusera inåt eller sudda ut tankarna i huvudet helt har varit otroligt bra för mig. Egen tid utan en massa onödigt "brus" från omgivningen som tar energi.
 
Hur ska vi se till att 2017 blir då? Jag tänker börja pyssla om mig själv lite mer. Fortsätta med yogan, gå ut och röra på mig, träffa vänner, fortsätta aktivt gå tonåringen på nerverna och äta god mat. Har jag tur blir det två resor också - till Dublin i juni där vi ska se Aerosmith och sedan förhoppningsvis hälsa på vänner i Los Angeles senare under sommaren. Rekonstruktion?........jag vet inte...Vi får se.
 
Må gott och sköt om er!

Om

Min profilbild

Jeanette

Jag är en 52-årig kvinna som lever med man och två barn - en egenproducerad tonårsdotter och en bonusdotter. Har ett bra jobb, goda vänner och en syster och föräldrar som finns för mig. Det enda molnet på min himmel är att jag haft bröstcancer två gånger sedan år 2010 och försöker nu hitta tillbaka till att leva som "frisk".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela