supermorsa.blogg.se

Bloggen belyser min vardag som förutom familj, jobb, vänner och att göra saker som ger energi samtidigt handlar om att leva som "frisk" efter två omgångar bröstcancer.

Inspiration

Publicerad 2015-02-28 18:34:00 i Allmänt,

Det var skönt att sova i min egen säng i natt, det erkänner jag. Det var också skönt att alla barnen var hos sina andra föräldrar. Älskar dem, men maken och jag - framför allt jag - behövde komma hem till en kontrollerbar miljö utan alltför många måsten. Vi handlade lite småplock och en flaska vin, åkte hem och satte igång bastun. Ett par timmar och många ord senare var det skönt att bara vara. Hemma.
 
Idag har vi fortsatt livet i lugnt tempo. Började med att duka upp en frukost bestående av allt som fanns i kylen. Fortsatte med inspiration från Frötuna med naturell laktosfri yoghurt med bär tinade från frysen, nyttigt smarrigt bröd, juice utan konstigheter i, ost och en massa kaffe. Efter det körde jag Qi Gong och maken gjorde sitt eget träningspass. Det var skönt att känna hur kroppen kunde ta det lugnt utan ansträning! Jag hade dessutom inga problem med att lägga in en mindfulness-andning på ett par minuter mellan varje övning. Jag som - innan Frötuna - alltid var klar med varje moment före instruktionsrösten i programmet. Nu tycker jag att han stressar :)
 
Dagen har fortsatt i mys-tempo. En kort promenad slutade med att vi hamnade hos goda vänner på kaffe, surr och musik i någon timme. När vi kom hem och landade i soffan ringde telefonen och bästa vännerna hade behov av lite närhet och musiksnack. Fika, musik och kramar kan man aldrig få för mycket av.
 
Nu bubblar fiskgrytan på spisen. Foo Fighters sjunger "I am a river", maken ligger i badet och det vita vinet i mitt glas är kallt och gott. Kan man ha det bättre än så här? 

Arlanda

Publicerad 2015-02-27 17:02:00 i Allmänt,

 
Fick skjuts till Arlanda av systern till en av finingarna från Frötuna-gruppen och har nu suttit här i snart två timmar. Efter en timme bland sorl och människor och plinganden inför olika meddelanden var ryckningarna under mitt högra öga tillbaka - ryckningarna som varit borta under hela veckan på Frötuna Gård - ryckningar som jag hade under ögat i ungefär två veckor i sträck innan jag åkte. Visst är det själva fan. Stressen letar sig in under huden även om jag känner mig helt avslappnad och fortfarande har lugnet kvar i kroppen. Varför måste människor gå omkring med sin mobiltelefon och prata jättehögt om kunder hit och kunder dit!? Jag orkar inte höra på er! 
 
Jag har bestämt mig för två bra saker: jag ska inte börja jobba 75% på måndag utan jag ska fortsätta jobba 50% mars månad ut. Under april ska jag gå upp till 75% men jag ska ta ut semester varje onsdag för att hinna vila och sedan kör jag "vanlig" 75% maj och juni. Efter semestern går jag sedan upp på 100%, men inte en dag tidigare än så.
 
Det andra bra jag har bestämt mig för är att jag ska ordna en "lugn hörna" hemma att göra Qi Gong eller meditera på. Ska verkligen återuppta Qi Gong igen eftersom jag mår så himla bra av det.
 
Veckan har varit underbar och nu är jag nervös över att jag inte orkar hålla i lugnet och tankarna på att långsamt komma tillbaka till jobb och vardag igen. Måste ta det lugnt. Måste.

Sista kvällen

Publicerad 2015-02-26 21:46:00 i Allmänt,

Jag är egentligen för trött för att skriva nu, men känner ändå för att plita ner några rader. Den här veckan har varit helt fantastisk - full av egen tid, reflektion och bra aktiviteter. Några av deltagarna i gruppen är jag övertygad om att jag kommer att fortsätta ha kontakt med, medan andra inte. Det innebär inte att jag inte har tyckt om alla i gruppen - för det har jag - men livet är väl på det sättet, att vissa människor "försvinner" från ens radar när den fysiska närheten inte längre finns.
 
Idag har vi haft gruppsamtal, ätit en massa gott och haft rätt mycket egen tid. Har hunnit basta i den otroligt mysiga spa-anläggningen och faktiskt badat i den 15-gradiga utomhuspoolen mellan bastusvängarna. Det var inte varmt. Inte ett dugg varmt faktiskt. Skrik-kallt om jag ska vara helt ärlig. Trots det - ganska skönt. Körde Qi Gong idag också och det var så kul att tio personer dök upp och ville delta. Ska fortsätta hålla i Qi Gongandet när jag kommer hem!
 
Underhållningen som skulle vara på Frötuna ikväll hade skrivit fel datum i sin kalender så hon trodde inte att det var förrän nästa torsdag. Det gjorde inget. Vi satt kvar efter middagen i mindre grupper och bara pratade och skrattade. Många av oss är förundrade över hur ett rum fyllt av cancerpatienter eller f.d. cancerpatienter kan framkalla så vansinnigt lite ångest och så många skratt. Man skulle ju kunna tro att vi har gått omkring här på gården som håglösa cancer-ångest-zoombier och skrikit ut vår frustration tillsammans, men så har det inte varit. Visst har vi pratat om jobbiga och smärtsamma saker vi varit med om, som människor som sluppit drabbas av cancer inte kan förstå, men vi har gjort det på ett sätt som många av oss tycker har bidragit till ett nytt lugn och nyfunnen styrka.
 
I morgon bitti ses vi i Orangeriet för en sista mindfulnessmeditation, utvärderar veckan och åker tillbaka - var och en för sig - till våra vanliga liv. Hoppas att vi alla lyckas behålla de bitar vi fått med oss under veckan, som gett oss ny kraft och klokskap, så att vi inte tillåter att vardagen äter upp oss. Min rehabilitering är viktig och mycket annat är inte lika viktigt just nu. Så är det bara. Jag kan själv förändra mina beteenden och inte vara så förbannat "duktig" hela tiden. Nu ska jag bli duktigare på att ta hand om mig. Tack CancerRehabfonden!

Om

Min profilbild

Jeanette

Jag är en 52-årig kvinna som lever med man och två barn - en egenproducerad tonårsdotter och en bonusdotter. Har ett bra jobb, goda vänner och en syster och föräldrar som finns för mig. Det enda molnet på min himmel är att jag haft bröstcancer två gånger sedan år 2010 och försöker nu hitta tillbaka till att leva som "frisk".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela