supermorsa.blogg.se

Bloggen belyser min vardag som förutom familj, jobb, vänner och att göra saker som ger energi samtidigt handlar om att leva som "frisk" efter två omgångar bröstcancer.

Hushållsfällan

Publicerad 2014-09-30 09:03:00 i Allmänt,

  Ytterligare en tom kartong i soporna som vittnar om att kroppen tagit sitt sista piller av en sort till. Nu är det nog bara 2-3 dagars efterverkningar av sprutan jag fick dagen efter behandlingen (för produktion av vita blodkroppar) som kan bråka med mig i form av ledvärk. Innan fredag denna vecka är mitt mål att det det ska finnas ett par böcker, ett glas vatten, en lampa och kanske en skön handkräm på bordet bredvid min säng. Inga piller. Hur fantastiskt låter inte det! 
 
Nu när orken börjar återvända måste jag passa mig för att inte fastna i hushållsfällan. Det är lätt hänt att det "lilla", det "nära" här hemma blir alltför stort och får alltför mycket fokus. Världen smalnas av till att handla om att det ska vara tomt i tvättkorgen och på köksbänken och att maten ska vara planerad till middagen. Det finns inget skräp framme eller höstlöv på hallgolvet. Mitt jobb är att hjälpa mig själv i min rehabilitering, att göra saker jag mår bra och får energi av - inte att vara en hushållsassistent av kött och blod. Måste hitta balans i detta. Kommer definitivt inte att lämna allting till maken "baraföratt han minsann också ska" blablabla.....Men ni förstår. Har man så mycket tid som jag har just nu med mig själv och min närmaste omgivning är det nog lätt att fokus på vad som är "viktigt" blir snävt.
 
Pratade med en kollega igår och jag märker tydligt hur mycket mer ork jag har att tänka på jobbfrågor nu när jag har ett positivt besked i hjärtat. Energin går inte längre hela tiden åt till att hålla igång hoppet och jävlaranammat. Nu kan jag bara vara och ta saker när de kommer. I oktober blir det några timmars samvaro med kollegor här och där. Inga måsten eller prestationer utan mer för att återknyta. Känns kul.
 
Idag kommer ytterligare en vän på lunchbesök. Jag har tur jag! Solen skiner och jag ska INTE ta ut mig som jag gjorde igår. En promenad till och från ICA efter typ två timmars sömn var ingen hit. Det tog mig 1,5 timme och fyra vilopauser för att över huvud taget ta mig hem. Smart?
 
Längtar efter min syster. Måste göra något åt det.

Hur smakar det?

Publicerad 2014-09-29 13:15:00 i Allmänt,

Idag har jag  plockat bort fyra olika mediciner från badrumshyllan! Kortison hej då - tog de sista sex tabletterna i morse. Droppar mot förstoppning - bye, bye - behöver dem inte längre. Två olika piller mot illamående - skulle inte tro att jag tänker stoppa i mig dem igen på väääldigt länge eller någonsin mer! I morgon tar jag sista pillret mot svamp i munnen - en medicin till som sedan kan läggas till handlingarna tjobididotidihej!
 
I morgon har det gått en vecka sedan min sista cellgiftskur och det som ska bli spännande att se är när mina smaklökar börjar fungera mer normalt igen. Jag har hört att det kan ta upp till sex månader eller längre, och fram till dess får man väl välja hur man ska förhålla sig till det man stoppar i sig. En vän var här och käkade lunch med mig nyss. Det blev lax med pressad potatis, yoghurtsås och broccolisallad med röd lök och citron. Jag vet att jag tycker om lax, men fisk smakar och luktar så himla mycket fisk just nu att jag hela tiden måste fråga vännen hur det smakar. Mina smaklökar tolkar smaken som om laxen är gränsfall gammal. Skumt. Gravad lax som jag älskar kan jag bara inte stoppa in i munnen på grund av att smaken blir för "stark" ellr "frän" eller hur man ska beskriva det. Kaviar funkar inte heller eller egentligen allt som är väldigt salt - det blir bara fel - munnen krullar ihop sig och vill inte gapa. Har varit sugen på smörgåstårta i flera dagar.....bara kladdigt, inte nyttigt, måste tänka på något annat.
 
Med lite Tradolan i kroppen är det dags för en blåsig, fräsch promenad. Tålamod. En dag i taget. Bättre och bättre ork. Jag mår bra. Så himla braaaa!

Rastlös

Publicerad 2014-09-28 16:16:00 i Allmänt,

Med energi kommer rastlösheten. Med rastlösheten kommer inte nödvändigtvis den energi man behöver för att bekämpa rastlösheten. Till denna ekvation kvävs då ett visst mått av tålamod...........vilket sällan lätt går att kombinera med känslan av RASTLÖSHET! Jag är överlycklig över där jag är just nu och ska därför anta den mogna utmaningen att hantera mitt nya läge i livet med jämnmod. Jag vill mer än jag orkar. Ok. Då gör jag litegrann i taget då utan att reta gallfeber på mina nära och kära genom att stirra uppmanande på dem att göra resten av det jag egentligen hade velat göra - på en gång - om jag hade haft den extra energin. Lätt som en plätt...
 
Idag har jag tvättat, handlat lite och suttit i soffan hos bästisen och bara myyyst i två timmar. Nu står en stroganoff på spisen och dottern har övertalats om att hänga med på en pratpromenad lite senare. Lunch på restaurang Långgatan med olika vänner är planerade två dagar i rad och mycket syre, lite träning och hemmapyssel.
Blir bra det här :)

Om

Min profilbild

Jeanette

Jag är en 52-årig kvinna som lever med man och två barn - en egenproducerad tonårsdotter och en bonusdotter. Har ett bra jobb, goda vänner och en syster och föräldrar som finns för mig. Det enda molnet på min himmel är att jag haft bröstcancer två gånger sedan år 2010 och försöker nu hitta tillbaka till att leva som "frisk".

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela